V centre mesta začali s inštaláciou vianočnej výzdoby

09.11.2011 Prešov

Prešov 9. novembra (TASR) – V metropole Šariša tento týždeň začali inštalovať vianočnú výzdobu. Tá sa však v centre Prešova a priľahlých uliciach rozsvieti až o niekoľko týždňov.
Hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová informovala, že na výzdobu mesto využije nízkoenergetické svetelné dekorácie, ktoré zdobili pešiu zónu v predchádzajúcich rokoch.
\"V rámci schváleného rozpočtu mesta sa na prevádzku vianočnej výzdoby použije asi 22.000 eur. Táto suma zahŕňa celkové náklady a činnosti ako napríklad predmontážny servis, celkovú opravu a údržbu svetlenej techniky, ako aj samotné osadenie výzdoby,\" spresnila hovorkyňa.
Svetelná výzdoba bude podľa jej slov rozmiestnená na uliciach Hlavná, Floriánova, Metodova, Svätoplukova, Masarykova, na Františkánskom námestí, ale ozdoby umiestnia aj v nákupných strediskách vo vlastníctve mesta. Podľa hovorkyne mesto z finančných dôvodov neuvažuje o zakúpení ďalších nových prvkov svetelnej výzdoby. \"Mesto v rámci prijatej koncepcie znižovania energetickej náročnosti preferuje výzdobu, ktorá zodpovedá týmto štandardom, a to s použitím led-diód, ktoré sú oproti konvenčným žiarovkám a žiarivkám ekonomickejšie,\" vysvetlila.
Ako Gazdová doplnila, prevádzku vianočnej výzdoby spustia 25. novembra, keď sa na pešej zóne začnú Vianočné trhy. Žiarovky na vianočnom stromčeku, ktorý bude stáť tradične pred Konkatedrálou svätého Mikuláša, sa rozsvietia 6. decembra.
 

Vyberte región